Over Chateau Mariette
In 1984 startte de KWB in Muizen met kooklessen voor mannen. De bedoeling was om de deelnemers de basis van het koken te leren. Na een vijftal seizoenen besloot de KWB om met deze lessen te stoppen. Enkele deelnemers die de smaak van het koken te pakken hadden, namen het initiatief om de kooklessen zelfstandig verder te zetten. Dit lukte nog één seizoen, maar nadien werd geen nieuwe lesgeefster gevonden.
Op een tiendaagse fietstocht in Oostenrijk in 1991, georganiseerd door pastoor Jan, vonden Eddy De Meyer en Miel Rombouts eindelijk een nieuwe lesgeefster. Ze konden Mariette, die de tocht begeleide met de wagen, overhalen om de kookavonden in goede banen te leiden.
Tijdens het eerste seizoen met Mariette werden er tien wekelijkse lessen georganiseerd. Alle recepten, zelfs dat van de allereerste les, kan je terugvinden op deze site op de pagina Recepten.
Eddy, die de kar trok, ging elke zondag het menu bespreken met Mariette in haar ‘home Astrid’. Dinsdag en woensdag werden er boodschappen gedaan en werd het recept uitgewerkt voor het koken en dineren op woensdagavond. De dagen daarna werd alweer nagedacht over het menu voor de komende week… Het waren zeer korte weken voor Eddy.
Daarom werd er overgegaan naar een maandelijkse kookavond. De leden werden ingedeeld in vier groepen, die roteren in een viergangensysteem. Elke groep verzorgt elke maand een andere gang. De groep verantwoordelijk voor het hoofdgerecht is ook verantwoordelijk voor het samenstellen van het menu en de inkopen.
In het begin spraken de groepen af in Home Astrid om de menu’s samen met Mariette uit te werken (daar leerden we ook hoe een Duvel moest geschonken en vooral gedronken worden). Sinds enkele jaren is Mariette gestopt met lesgeven en de groep draait nu volledig zelfstandig. Nieuwkomers kunnen beroep doen op de jarenlange ervaring van enkele anciens.
We komen nog steeds elke laatste woensdag van de maand bij elkaar, behalve tijdens de zomervakantie en in december. We genieten van een heerlijk menu, dat we eerst samen klaarmaken en dan met smaak verorberen. Uiteraard steeds lekker begeleid door een passend wijntje.